Wat te doen in 4 stappen

postcodezoeker

 1. Keuze maken tussen een legaat of erfstelling

  Wil je een bepaald goed, bedrag of percentage van je vermogen nalaten aan Stichting Leergeld Den Bosch? Dan kun je ervoor kiezen om ons als legataris te benoemen in je testament. De waarde van het legaat dat je aan Stichting Leergeld Den Bosch wilt nalaten, wordt dan van de erfenis afgetrokken vóórdat deze wordt verdeeld onder je erfgenamen. In dit geval is Leergeld Den Bosch dus géén erfgenaam en daarom niet betrokken bij de verdere afwikkeling van de erfenis. Er is geen wettelijk minimumbedrag vastgesteld voor een legaat.


 2. Op zoek naar een notaris

  Om een testament op te maken dient er altijd een bezoek te worden gebracht aan een notaris. Het ondertekenen van een testament moet namelijk altijd in het bijzijn van een notaris. Op notaris.nl kan je een notaris bij jouw in de buurt vinden en de tarieven bekijken. Als je niet in staat bent om zelf een notaris te bezoeken door bijvoorbeeld ziekte of invaliditeit, kan een notaris op afspraak ook bij jou thuis of in het ziekenhuis langskomen. Meestal rekent de notaris hier extra kosten voor. Zodra je een geschikte notaris gevonden hebt, kan je een afspraak maken.

 3. De eerste afspraak met een notaris


  Testament zelf thuis opmaken?

  Regel je alles liever thuis vanaf de computer? Op nunotariaat.nl kan je zelf een testament maken. Je vult online een vragen- en wensenlijst in. Vervolgens moet je het opgemaakte testament nog wel tekenen bij de notaris. Nadeel van een online testament is dat je minder mogelijkheden hebt om het testament op jouw specifieke wensen aan te laten sluiten. Mocht je persoonlijke situatie te complex zijn voor een testament zonder advies van de notaris, dan geeft de website dit direct aan.


  Welkegegevens heb je nodig voor de notaris?
  Als je wenst om Stichting Leergeld Den Bosch op te nemen in je nalatenschap, dien je de volgende gegevens mee te nemen bij je bezoek aan de notaris. Deze zijn nodig voor het opnemen van Stichting Leergeld Den Bosch in uw testament:

  Stichting Leergeld 's-Hertogenbosch, gevestigd te Den Bosch, Kooikersweg 2F, ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, onder dossiernummer: 17137638.


  Tijdens de eerste afspraak met de notaris bespreek je jouw situatie en wensen. De notaris geeft je in de eerste afspraak advies en beschrijft je wensen in juridische termen. Na dit gesprek ontvang je per post een voorlopige versie van je testament.

 4. De handtekening

  Nadat je jouw voorlopige testament thuis hebt ontvangen en deze hebt doorgelezen, maak je een tweede afspraak met de notaris. Tijdens de tweede afspraak neemt de notaris het testament met je door en controleer t hij/zij of je de gevolgen van je testament begrijpt. Als dat zo is, zetten jij en de notaris een handtekening. Na het plaatsen van deze handtekeningen is het testament rechtsgeldig. De notaris schrijft jouw testament in het Centraal Testamentenregister en bewaart het getekende testament in een kluis op het notariskantoor. Je ontvangt zelf een kopie van uw testament.